Image

Φυτικές Ίνες & Πεπτική Υγεία

Image

Η δυσκοιλιότητα είναι η πιο συχνή πεπτική διαταραχή. Ο αγχώδης τρόπος ζωής, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης είναι οι κύριες αιτίες που την προκαλούν. Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται όταν οι κενώσεις του εντέρου είναι λιγότερες ή ίσες από 3 φορές την εβδομάδα ή και όταν εμφανίζεται δυσκολία στην αφόδευση και συνοδεύεται από αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα: αίσθημα βάρους, φούσκωμα, κοιλιακός πόνος, αιμοροΐδες, ανορεξία, νευρικότητα, κούραση, κακή διάθεση…

Όλες οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πεπτική υγεία. Στο θέμα όμως της δυσκοιλιότητας κάποιες ίνες βοηθούν περισσότερο από άλλες. Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, οι αδιάλυτες ίνες του πίτουρου σιταριού είναι οι περισσότερο αποτελεσματικές από όλες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας3.


  Το βασικό συστατικό της Αυθεντικής Σκανδιναβικής Φρυγανιάς GG 47% Fibre είναι το πίτουρο σιταριού: στα 100g προϊόντος τα 85g είναι ακατέργαστο πίτουρο σιταριού! Από τη συνολική περιεκτικότητα 47% φυτικών ινών, το 44% είναι αδιάλυτες.

Είναι ο εξωτερικός φλοιός, το σκληρό περίβλημα του καρπού του σιταριού, που διαχωρίζεται από το αλεύρι κατά τo άλεσμα. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία: έχει εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Σελήνιο και Φώσφορο, ενώ είναι καλή πηγή Σιδήρου. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, Βιταμίνη Β6, Θειαμίνη και Ριβοφλαβίνη, Φολικό αξύ, Βιταμίνη Β9, και παντοθενικό οξύ, Βιταμίνη Β54

Ο «πρωταθλητής» των αδιάλυτων φυτικών ινών!

Το Πίτουρο Σιταριού ξεχωρίζει από τις άλλες τροφές της φύσης. Είναι τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ περιέχει τις περισσότερες αδιάλυτες φυτικές ίνες από κάθε άλλο φυσικό  τρόφιμο3.

Πώς ακριβώς δρούν στον οργανισμό μας οι αδιάλυτες φυτικές ίνες από το πίτουρου σιταριού;
 
Οι ίνες του πίτουρου σιταριού είναι ο φυσικός καθαριστής του εντέρου. Σε αντίθεση με τις διαλυτές, οι ίνες αυτές δεν διαλύονται στο νερό. Καθώς περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα απορροφούν σα σφουγγάρι τα υγρά και διογκώνονται σημαντικά. Συμπαρασύρουν βλέννες, παθογόνα και τοξίνες5, καθαρίζοντας το έντερο σα μια φυσική "σκούπα"Η διογκωμένη και ημίρρευστη μάζα κινείται ευκολότερα και αποβάλλεται γρηγορότερα. Μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος παραμονής των κοπράνων στο έντερο και αυξάνεται η κινητικότητα του, δράσεις ιδιαίτερα σημαντικές για την καλή λειτουργία του εντέρου.

 

Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε το πίτουρο σιταριού; Kαι σε πόση ποσότητα ώστε να ωφεληθούμε σημαντικά;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) μας υποδεικνύει την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών ινών πίτουρου σιταριού που χρειάζεται να καταναλώνουμε την ημέρα για να έχουμε ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του εντέρου: 

10g φυτικές ίνες πίτουρου σιταριού την ημέρα συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων και στη μείωση του χρόνου παραμονής τους στο έντερο*6. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνεται η κινητικότητα του εντέρου.

  Μόνο με 3 Φρυγανιές GG 47% Fibre ή 7 κ.σ. GG Τρίμμα την ημέρα εξασφαλίζουμε την παραπάνω ποσότητα αποκομίζοντας μοναδικά οφέλη.*
 
Ενώ στη φυσική του μορφή το πίτουρο σιταριού είναι αρκετά σκληρό και καταναλώνεται δύσκολα, η GG Σκανδιναβική Φρυγανιά προσφέρει τη λύση: περιέχει 85% ακατέργαστο πίτουρο σιταριού και καταναλώνεται ευχάριστα ως βάση για ένα γευστικό, απόλυτα υγιεινό σνακ.
 
 

* στα πλαίσια μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής..

σταχυ

 

3. Cummings JH. (1993). The effect of dietary fibre on fecal weight and composition. In: Spiller GA, CRC Handbook of Dietary Fibre in Human Nutrition. Second edition, Boca Raton, FL: CRC Press, pp. 263–333 4. LEO STEVENSON, FRANKIE PHILLIPS, KATHRYN O’SULLIVAN, & JENNY WALTON (2012) Wheat bran: its composition and benefits to health, a European perspective. International Journal of Food Sciences and Nutrition December 2012; 63(8): 1001–1013 5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΝΟΥΔΗΣ «ΒΙΒΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ», 7η έκδοση, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ 6. Καταλογος Επιτρεπόμενων Ισχυρισμών Υγείας, Παράρτημα Κανονισμού (ΕΕ) 432/2012, 16/5/2012.

Image


              Απόλλωνος 18, Θέση Πόκα 

              19 441– Κορωπί
              Τηλ: 210 66 27 761
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
LOGO FIBRE      Follow us